BÖCKER

Vill Du köpa något? Finns pris angivet, kan skriften köpas hos oss. Ring, skriv eller maila oss

 MANIPULERING PÅGÅR

16 f d medlemmar i olika rörelser berättar i denna antologi om sina upplevelser. För första gången har en grupp avhoppares avslöjande erfarenheter samlats i en bok. Följ den röda tråden i berättelserna:

Manipuleringen!

Ingen väljer att gå med i en sekt! Inte heller författarna valde det. I varje fall inte i en sekt av det slag som boken beskriver. De attraherades av ett lockande erbjudande eller tog tag i ett halmstrå när de var sårbara och behövde extra kraft från någonstans…

Ingen av dem skulle under sin tid i sekten ha tillstått:

– att de inte själva valt
- att någon annan bestämde över dem
- att de var manipulerade och kontrollerade
- att de inte mådde bra.

Många sektmedlemmar utnyttjas, trakasseras och kränks, de har ångest, mardrömmar och självmordstankar. Det är dock ytterligt svårt att få kunskap om hur sektmedlemmar mår medan de är med i sekten. Liksom barnen som utsätts för incest förnekar de verkligheten för sig själva för att överleva…

I Manipulering pågår – avslöjande erfarenheter från före detta sektmedlemmar medverkar även f. ärkebiskopen Bertil Werkström med en efterskrift och Jur. Dr. h.c. Peter Nobel med ett förord.

Boken är utgiven av CKM Media AB och FRI gemensamt.

Pris: 100.-

DET HANDLAR INTE OM RELIGION UTAN OM MANIPULATION

COMBATTING CULT MIND CONTROL (1988) (1994)

Av Steven Hassan

F d medlem på hög nivå inom Unification Church (som numera heter FFWPU, Family Federation for World Peace and Unification, i Sverige, FVE) ger en initierad beskrivning av destruktiva rörelsers metoder och mål. Ypperlig.

Pris 90.-  40.-          

 RELEASING THE BONDS (2000)

Av Steven Hassan

Människor i manipulativa rörelser och andra destruktiva sammanhang vill bli fria men behöver hjälp för att komma ur sin situation. Hassan visar hur man kan tillhandahålla sådana resurser och slutligen hjälpa en person att lämna en destruktiv rörelse. Hassans nya metod är en terapeutisk handling som kan startas och fullföljas av anhöriga, vänner eller andra som vill hjälpa. Steg för steg lär han ut hur man arbetar tillsammans för att ”väcka” sektmedlemmen att inse gruppens kontroll över hans liv.

Pris 290.-  150.-

FREEDOM OF MIND (2012)

Av Steven Hassan

Detta är en reviderad, moderniserad och mognare version av Releasing the Bonds. Boken baseras på Hassans – och andras – fördjupade förståelse av hur människor påverkas, och perspektivet har därför ändrats från Mind Control och hjärntvätt till social kontroll och destruktiv påverkan. Vid ett hastigt påseende är denna bok mycket lik Releasing the Bonds, men väldigt många meningar är omformulerade med tanke på ett mjukare förfarande för att befria människor ur destruktiva sammanhang. Ett sådant handingssätt är mer respektfullt och bör därför göra rehabiliteringen lättare efter ett avhopp.

VARNING FÖR KVACKSALVERI! (1998)

Utgiven av Sveriges Psykologförbund

Boken avslöjar hur lätt det är för vem som helst att utan ansvar och utbildning verka på psykmarknaden, och hur farligt det är. I åratal har vi fått höra hur reglerat allt är i Sverige. Men på psykmarknaden kan vilka skojare som helst tydligen agera. En angelägen bok.

Pris 10.-

INFLUENCE, The Psychology of Persuation (1993)

Av Robert Cialdini

Dr Robert Cialdini har använt 15 år för en vetenskaplig undersökning av övertalningsprocessen.

PÅVERKAN – TEORI OCH PRAKTIK (2005)

Av Robert B. Cialdini

Svensk översättning av hans bästsäljare Influence, The Psychology of Persuasion, som bara i USA sålts i olika upplagor i mer än en kvarts miljon exemplar. Dr Robert Cialdini använde 15 år för en vetenskaplig undersökning av övertalningsprocessen. Boken är en klassiker, som underhållande och pedagogiskt beskriver hur vi på olika sätt blir övertalade. Ovärderlig för reklamfolk och marknadsförare, t ex rekryterare till sekter. Även en ”vanlig” läsare har mycket att hämta och kan genom att lära sig de manipulativa knepen undvika att hamna i försåtliga fällor.

SEKTSJUKA (2009)

Bakgrund – uppbrott – behandling
Antologi (red Håkan Järvå)

Boken är en genomgång av stora delar av den samlade erfarenhet och forskning som finns omkring problemen vid ett uppbrott från sekteristiska och totalitära rörelser. Boken består av tre delar:

– Genomgång av aktuell forskning

– Behandlingen – genomgång av problemen, vanliga   missförstånd och myter samt viktiga råd, tips och   verktyg för behandlare

– Fallbeskrivningar

Studentlitteratur

Recension

PÅVERKAN OCH MANIPULATION (2013)

av Håkan Järvå och Peter Dahlgren

Håkan Järvå är leg. psykolog med ett förflutet i Scientologikyrkan. Efter den upplevelsen beslutade han sig för att utbilda sig till psykolog för att kunna hjälpa avhoppare från totalitära organisationer tillbaka till ett värdigt liv. I Göteborg finns hans mottagning KAN – Psykologerna AB och i Stockholm driver han olika projekt tillsammans med ”Hjälpkällan”, en ideell hjälporganisation för personer som farit illa på grund av otillbörlig påverkan.

Håkan Järvå är medförfattare och redaktör för boken Sektsjuka som utgavs 2009. Påverkan och Manipulation har han skrivit tillsammans med Peter Dahlgren, som är författare och har en masterutbildning i medie- och kommunikationsvetenskap.

Tillsammans har de åstadkommit en tankeväckande bok om hur vi tror att vi grundar våra beslut, medan vi i själva verket omedvetet påverkas av helt andra faktorer. Dessa faktorer bygger på grundläggande psykologiska mekanismer, som kan utnyttjas för att manipulera och påverka oss, om man bara känner till knepen.

SOLSTORM (2003)

Av Åsa Larsson

”En känd religiös ledare i trettioårsåldern anträffades tidigt i morse mördad i Kraftkällans kyrka i Kiruna.” Så börjar Ekots sändning i radion en februarimorgon, när Rebecka Martinsson, advokat från Kiruna lyssnar. Åsa Larssons debutbok får översvallande omdömen och Rebecka Martinssons detektivarbete får vi förhoppningsvis läsa mer om.

SEKTBARN – Ett reportage om de utvalda för Paradiset (2008)

Av Charlotte Essén

Charlotte Essén är frilansjournalist med inriktning på medicin. Under flera år har hon haft kontakt med människor som är uppvuxna i sekter. Hon har lyssnat på dem och i boken har hon samlat några av deras berättelser om förnedring, skrämsel och utnyttjande. Författaren möter också personer med kunskap om sekter och religiös fundamentalism samt representanter för polis, rättsväsende och psykiatri.

SEKTBARN är inte ett angrepp på religion. Det är en akut varning om vad som kan hända när fundamentalistiska grupper isolerar sig och utan insyn och på egna villkor tillåts uppfostra barn. Boken sätter ljuset på att barnens utsatthet och ledarens oinskränkta makt inte ifrågasätts av någon.

Det går inte att ge exempel på något speciellt avsnitt eller kapitel i boken som är viktigare än något annat. Varenda rad är angelägen, avslöjande och upprörande. Vi kan bara säga:

Till allmänheten: LÄS DEN – Ni kommer att bli så upprörda!

Till ansvariga myndigheter: GÖR NÅGOT!

Det är fullständigt ofattbart att ingen tar ansvaret för att detta händer barn i Sverige.

Var är justitieministern?

Var är socialministern?

Var är skolministern?

Var är Barnombudsmannen?

Var är Socialstyrelsen?

Är det ingen av dessa som anser sig ha ansvar för barnens välbefinnande och rättigheter? I så fall måste regering/riksdag tillsätta en Barnminister! Omgående!

Recension

LAG OCH RÄTT OCH NYA RELIGIONER (1999)

En jurists syn på religionsfriheten kontra skyddet för den enskilde

Av Peter Nobel

Boken ger synnerligen värdefull information och tips om hur juridiken kan användas vid mentala övergrepp och integritetskränkning. Några av rubrikerna: ”Personlig integritet och otillbörlig påverkan”, ”Om bedrägeri och kvacksalveri”, ”Skola och friskola”.

Pris 160.-  50.-

ATT LEKA MED ELDEN – sekternas värld (1998) (2004)

Av Karl-Erik Nylund

Ny helt omarbetad upplaga av hans förra mycket uppskattade bok. Karl-Erik Nylund är präst i Svenska kyrkan och ofta anlitad av massmedierna som sektexpert.

Pris 60.-   50.-

SEKTER & HEMLIGA  SÄLLSKAP (2007)

Av Clas Svahn

Vad får en vanlig människa att gå med i en sekt där han riskerar att dö? Varför startades Prieuré de Sion (Da Vinci-koden) och vad beslutar världens makthavare bakom våra ryggar när de träffas i grupper där ingen får berätta vad man talar om? I boken får vi möta till synes oskyldiga hemliga sällskap, sekter som förvränger medlemmarnas sinnen och domedagssekter som inte tvekar att ta livet av sina medlemmar.

RELIGION LIVSSYN OCH MORAL (2009)

antologi för bredvidläsning i ämnet religionskunskap i gymnasiet. Innehåller bl a ett stycke ur Helena Löfgrens personliga berättelse och Per Kornhalls redogörelse för vad ”intelligent design” är. Utgiven i november 2009 av Natur & Kultur.

VETENSKAP ELLER  VILLFARELSE (2005)

Av Jesper Jerkert & Sven Ove Hansson (red.)

En granskning av fenomen i vetenskapens utkanter som t ex astrologi, homeopati och parapsykologi. I boken förklaras också hur sierskor och spåmän arbetar, hur man ska förstå religiösa mirakler, varför man kan gå på glödande kol och mycket mer. ”Man skulle önska att Vetenskap eller villfarelse bleve obligatorisk läsning på alla gymnasier. Gärna också på journalisthögskolan” skriver PC Jersild i DN.

TUKTAD TILL FRIHET (2014)

Historien om Hans Scheike och hans kvinnor

av Magnus Utvik

Det finns historier som är så skrämmande att de övergår ens fantasi. Magnus Utviks bok om Hans Scheike och hans kvinnor i den så kallade sexsekten är en sådan skriver förlaget.

Sommaren 1988 arrangerade Scheike och kvinnorna ett ridläger för unga flickor på sin gård i Bergslagen. Tre flickor rymde och kunde berätta om sexuella övergrepp och förnedring. Fler offer trädde fram, unga kvinnor som fått utstå Scheikes beryktade smiskterapi redan i mitten av 1970-talet. Vid husrannsakan beslagtog polisen uppseeendeväckande bilder bl a på fastkedjade småflickor och vid rättegången grät åhörare när en 18-årig flicka berättade vad hon upplevt hos Scheike som 8-åring. Han dömdes till 6 års fängelse och tre av hans kvinnor fick fängelse mellan 6 och 18 månader.

I början av 2000-talet tog FRI alltjämt emot samtal från kvinnor som led av sviter från sin ungdoms upplevelser hos Scheike.

När Scheike kom ut från fängelset fortsatte han och kvinnorna med en verksamhet, som fortfarande baserades på sex och smisk, men försökte nu undvika att bli avslöjade med olagligheter. Men i december 2002 hade Expressen en utförlig artikel om Scheike med anledning av att han anklagas för att ha utnyttjat kvinnor och riskerar att på nytt bli dömd i domstol. I intervjun säger Scheike, som då är 78, att han inte orkar smiska så mycket längre. Han påstår sig ha avverkat fler än 7000 kvinnor och hans två gamla trotjänare Agneta, 52 och Brita 58 tycker att den smiskdosen, en gång i månaden, är för litet.

Vi rekommenderar starkt att läsa Magnus Utviks bok. Om någon kan förklara hur det är möjligt att en man kan dra till sig kvinnor på det sätt som Scheike gjort, så är det Magnus Utvik, som tidigare skrivit boken ”Med Stalin som Gud” – ett annat mysterium, som han lyckats förklara.

COACHING och lekmannaterapi en modern väckelse? (2012)

Av Anne-Christine Hornborg

Anne-Christine Hornborg är professor i religionshistoria vid Lunds universitet.

Hon har sedan länge haft ögonen på vad hon på ett seminarium 2007 kallade ”icke-konfessionella sektoida organisationer”, dvs företag som – ”ofta med hjälp av pseudovetenskaplig rappakalja” – säljer terapi och personlig utveckling. Nu har hon samlat sina erfarenheter i en mycket angelägen bok.

Hornborg har gjort ett gediget arbete och listat ett stort antal coaching- och lekmannaföretag, varav ett tjugotal redan är väletablerade och säkerligen mycket lönsamma (företaget Resan har t ex 60 terapeuter bara i Sverige). De flesta är enligt FRI:s uppfattning en vidareutveckling av MLM-företag (MLM = Multi Level Marketing) och flera av dem har redan kvalificerat sig för att hamna på FRI:s lista över manipulativa rörelser.

Läs FRI:s recension av boken

MYTER OCH MANTRA (1992)

Av Rune W Dahlén

Rune Dahlén har undervisat vid Teologiska seminariet på Lidingö. Detta är hans andra bok om TM-rörelsen. Boken består av fakta ur TM:s egna alster och intervjuer med f d TM-lärare och medlemmar.

Pris 40.-

AVHOPPAREN – mina 20 år i scientologin (2013)

Av Robert Dam

Under mina år i scientologirörelsen hade jag hört många obehagliga saker om organisationen, om folk som hade tagits till fånga, låsts in i små rum i flera veckor, berövats sin nattsömn och blivit förhörda tills de har brutit ihop och erkänt vad som helst eller skrivit på papper och frånsagt sig möjligheten att driva rättssak mot organisationen.

Jag hade hört många historier om hjärntvätt och misshandel, men jag hade avfärdat dem som simpla påhopp från våra fiender, försök att smutskasta organisationen med hjälp av befängda lögner.

Nu blev jag rädd att allt kanske inte hade varit lögner.

Robert Dam var med i scientologirörelsen i 20 år, och hans självbiografi, som också ger en överblick över scientologins historia, har blivit mycket uppmärksammad både i hans hemland Danmark och internationellt.

Läs FRI:s recension av boken

MED STALIN SOM GUD (2011)

av Magnus Utvik

”Förförd av extremismen – tre år i en kommunistisk sekt”.

Så beskriver förlaget (Norstedts) Utviks skildring av sina tre år i KPS (Kommunistiska Partiet i Sverige) på 1980-talet. KPS var ett renlärigt marxist-leninistiskt parti längst ut på vänsterkanten, som såg andra vänstersympatisörer som trotskister eller ”revisionister” och var beredda att bruka väpnat våld för att införa enpartisystem i Sverige. Berättelsen visar hur lätt det är att dras med i en extremrörelse.

Magnus Utvik, född 1964, var 17 år när han gick med i KPS. 1989 debuterade han med en diktsamling och har sedan gett ut flera diktsamlingar och fyra romaner. Han är numera verksam som recensent på SVT.

Läs FRI:s recension av boken

DE HÅNFULLA
Om scientologirörelsen
(2011)
av Stefan Tunedal

Skrämmande läsning för oss som står utanför och förundras inför vad som avslöjas. Kanske också övertygade medlemmar i Scientologikyrkan kan få en ökad insikt om rörelsens verklighet. Författarens huvudsyfte är dels att väcka medlemmarna, dels upplysa allmänheten om vad kyrkan står för.

Stefan Tunedal var starkt engagerad inom rörelsen på 80- och 90-talen och arbetade bl a 15 månader på Sjöorganisationen i Clearwater, Florida. I januari 2010 lämnade han och hustrun rörelsen. Detta är den första bok som skrivits av en svensk avhoppare från scientologirörelsen.

Läs FRI:s recension av boken

TERAPEUTEN (2010)

– en avslöjande historia om hur det kan gå till inom den alternativa terapin

Av Anette Nyman

Anette Nyman har arbetat som nyhetsreporter på ett flertal tidningar och skrivit flera uppmärksammade reportage, bl a om mentalvården och terroristlagstiftningen, publicerade i SvD och Aftonbladet. Att författaren är journalist när hon ger sig i kast med att skriva boken Terapeuten är det ingen tvekan om. Vid en tillfällig svacka i livet förleds hon att satsa på ”alternativ terapi” på en kursgård. Även om hon inte hade några intentioner att göra ett avslöjande reportage när hon inledde sin bekantskap med kursgården, så använder hon skickligt sin journalistiska erfarenhet när hon formulerar sig i boken.

Hon börjar först som patient på gården, men får sedan chansen att själv jobba där som terapeut och bestämmer sig för att börja ett nytt liv. Inom kort är hon indragen i en terapeutisk sekt, byggd på lögner, maktkamp och svarta pengar och får svårt att lämna sekten ju mer indragen hon blir. Hon stannar i fem år. Att underlaget till boken består av vad hon upplevde ”live” både som patient och som utövare av ”alternativ terapi” ger boken tyngd och en god insyn i den här tvivelaktiga marknaden.

Anette Nyman skildrar i sin dokumentär hur lätt det är för en oseriös entreprenör att locka till sig nya klienter. I ett krävande samhälle där inte bara patienter utan även omsorgens personal går på knäna är det lätt att falla för frestelsen att lyssna på locktonerna. Kursgården som erbjuder alternativ terapi för dina psykiska problem, utvecklar din personlighet eller bara lär dig att ”må bra” tar emot dig med öppna armar, men författaren nämner kursgården vid dess rätta namn – en terapeutisk sekt.

Hon avslutar boken med många kloka ord: ”Jag tycker det är min skyldighet att berätta…”, och säger att de fem åren gjort henne immun mot karismatiska ledare och manipulativa metoder. ”Det är inte längre möjligt att förföra mig med andligt bullshit.”

OM DET SÅ SKULLE KOSTA MIG LIVET (2009)

Av Margaretha Sturesson

”Jag ligger på golvet. Det är hårt. Kroppen vrider sig. Det är händer överallt och röster som talar högt och skriker och ropar. Jag är oftast osäker på vilka händer som är vems, vems röst jag kan höra var. Jag bär något farligt inom mig, något som kan smitta andra, något som kan framkalla död och fattigdom och elände där jag rör mig. Det är något som alla måste skydda sig mot och rädda sig från. Men samtidigt måste de närma sig det för att kunna binda det, fördriva det, jaga bort det. Det håller de på med nu. De ska befria mig.”

Margaretha Sturesson är en välutbildad fyrabarnsmamma med mycket ork och energi när hon och hennes familj går med i Kristet Center Syd, en ny och visionär församling i Höör. Fjorton år senare ligger hon med rött vak på psykiatrisk klinik efter upprepade självmordsförsök. Det kommer att dröja ett och ett halvt år innan hon skrivs ut därifrån.

Margaretha börjar skriva för att själv försöka förstå varför hon, en kvinna som passerat 50 och som aldrig haft psykiska problem, har börjat använda knivar och glödlampor för att få blodet att spruta och persiennsnören och sladdar för att försöka hänga sig med.

Om det så skulle kosta mig livet är en berättelse inifrån om år av övergrepp och maktmissbruk i Guds namn, om livsfarlig lojalitet, om att vara förövare och offer i samma person – och om den svåra processen att våga inse det som kroppen redan har berättat: Du måste bort härifrån.

Pris 75.-  40.-

SKAPELSEKONSPIRATIONEN (2008)

Av Per Kornhall

Finns det verkligen de som på fullt allvar tror att jorden är 5000 år gammal? Ja, de grupper som tror att Bibeln eller Koranen är bokstavligt sanna. Men de är inte harmlösa. I själva verket pågår en konspiration för att omvandla dagens västerländska samhälle till ett fundamentalistiskt.

Per Kornhall diskuterar i sin bok varför så många människor förkastar vetenskapen och vill ersätta den med trossatser. Han skildrar den s k rörelsen för Intelligent Design och hur den med hjälp av pseudovetenskap, domstolar och lobbyverksamhet försöker omvandla samhället. Kornhall granskar kritiskt de ledande amerikanska förespråkarnas argument för ID. Han diskuterar också hur ID-rörelsen ska bemötas och faran med religiösa friskolor.

Läs mer

ESCAPE  (2007)

Av Carolyn Jessop

Avhopparbok som blivit en succé. Vid 18 års ålder tvingades Carolyn Jessop att gifta sig med en 50-årig främling, medlem i den slutna sekten Fundamentalist Church of Latter Day Saints – en utbrytargrupp från mormonerna. Hon blev en av hans 6 hustrur, födde honom 8 barn på 15 år och måste lyda makens minsta vink. När hon upptäckte att hennes 12-åriga dotter hade tillbringat tre dygn hos sektens nye ledare insåg hon att hon till varje pris måste fly med sina barn.

Pris 30.-

DÅ GRÅTER ÄNGLARNA (2002)

Av ”Marianne” Berättad för Unni Wenche Tandberg

Marianne föddes in i Jehovas vittnen. När hon var 18 år orkade hon inte längre vara med i församlingen. Hon gjorde allt för att bli utstött, även om hon var medveten om att hon skulle förlora alla sina vänner – till och med sin egen mamma. Så länge hon kan minnas har Jehovas Vittnen varit det viktigaste i hennes liv.

Men så börjar hon skolan och upptäcker en annan verklighet. Hon börjar intressera sig för pojkar, gå klädd i minikjol och skolka från möten. Hon börjar få farliga tankar…

Pris 30.-